Proč po nějaké době přestaneme cítit vlastní parfém a co dělat, aby vydržel déle?

Určitě se vám stalo, že jste cítili krásnou a intenzivní vůni, do které jste se zamilovali a poté, co jste si ji koupili a použili na své pokožce, neměla tentýž účinek. Stejně se vám mohlo stát, že vůně parfému, který jste si na sebe nastříkali, vydržela jen velmi krátce a po několika minutách jakoby zmizela. Chyba není ve vás, ani v použité vůni. V následujících řádcích vám ukážeme, že tohle všechno má vědecké vysvětlení a nabídneme pár tipů, aby vám oblíbený parfém vydržel co nejdéle.

 

Lahvička parfému a bylinky

Čich - tajemný a mocný smysl

Čich je snad nejsilnější a nejzáhadnější smysl, jeden z prvních smyslů, které se u člověka vyvinuly. Dítě začíná používat svůj čich již v děloze a novorozenec, ačkoli je to stále jen bezbranná malá lidská bytost, má již velmi citlivý čich a dokáže rozpoznat vůni své matky a jejího mléka.

 

Čich je přímo spojen s hipokampem, což je část mozku, která má za úkol formování, organizování a ukládání vzpomínek. Je tedy naprosto normální, že když ucítíte nějakou vůni, vybaví se vám dětství a vyprané prádlo na babiččině dvoře nebo vůně vaší první lásky.

 

Co se děje v našem mozku, když vnímáme vůni

Čichové znalosti se vyvíjejí v prvních letech života a v dospělosti jsou nezbytné k tomu, aby mozek rozlišil dobré vůně od špatných.

 

Při vnímání se molekuly vůně dostanou do našeho čichového systému a stimulují receptory, které přenášejí signály do mozku, včetně oblasti zodpovědné za emoce. Díky tomuto propojení mezi čichem a emocemi mohou vůně ovlivňovat naši náladu.

 

Proč po určité době vůně necítíme

V našich nosních dutinách se nachází čichová sliznice bohatá na receptory. Když k nim dorazí molekula pachu, informace se okamžitě přenese do mozku prostřednictvím čichového bulbu. Když se však vůne nebo pach stanou každodenním jevem, mozek jim přestane věnovat pozornost.

 

Naše citlivost na vůně závisí také na dalších faktorech, jako je pH, teplota a mastnota naší pokožky, kvalita parfému a procento vonných esencí. Vnímání vůní závisí také na denní době – náš nos je vnímavější ráno, kdy ještě není ovlivněn vůněmi a pachy z okolí. Dalšími faktory, které mohou ovlivnit citlivost našeho čichu, jsou vlhkost, venkovní teplota, nálada a také hormony.

 

Co dělat, aby vůně vydržely déle

Zde je několik tipů, pomocí kterých dosáhnete, aby parfém na pokožce vydržel co nejdéle. 

 

Vůni naneste na pokožku ihned po sprchování a použití tělového mléka nebo krému. Navlhčená pokožka lépe udrží molekuly parfému.

 

Nastříkejte parfém na nejvíce prokrevená a nejteplejší místa na těle, jako je krk, vnitřní strana zápěstí, vnitřní strana loktů, za ušima a vnitřní strana kolen.

 

Po nastříkání parfému pokožku netřete, ale klepejte zápěstími o sebe. Tření rozkládá čichové molekuly a zcela ničí zejména vrchní tóny vůně.

 

Jedinečné produkty Puella 

Vůně můžete nanášet nejen na pokožku, ale můžete jimi také vylepšit své oblečení. K tomuto účelu se skvěle hodí parfémy na praní značky Puella, které byly vytvořeny jako alternativa k běžným avivážím. Dodají vašemu oblečení krásnou a dlouhotrvající vůni, která vás bude provázet po celý den. Pokud parfém na praní zkombinujete s použitím krému na ruce nebo pěny do koupele ve stejném tónu, bude vůně ještě intenzivnější.

 

Parfém na praní Puella 

Puella nabízí výběr ze šesti vůní od ovocných, květinových, citrusových, levandulových a vanilkových až po květinové vůně ylang ylang s jemnými bylinnými podtóny a kořeněné vůně.

 

Pokud po nějaké době zjistíte, že svou oblíbenou vůni cítíte méně silně, váš mozek si na ni zvykl a přestal ji rozeznávat. To je příležitost objevit a po určitou dobu používat jiný nebo nový parfém. Až se ke své oblíbené vůni vrátíte, budete ji opět cítit silně a intenzivně a můžete se nechat unášet její krásou tak, jako poprvé.

Zpět do obchodu