Domácí zmrzlina: 7 jednoduchých a zdravých receptů

Zmrzlina z tvarohu a manga

Léto je tady a s ním i touha po osvěžujících pochoutkách. Jednou z nejoblíbenějších voleb během horkých dnů je zmrzlina. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi během léta experimentují, máme pro vás recepty na domácí zmrzlinu. Její příprava je jednoduchá, zdravá a nevyžaduje ani moc času.

 

1. Zmrzlina z tvarohu a manga 

Tento recept je skvělý pro ty, kteří se vyhýbají smetaně, ale zároveň touží po krémové a chutné zmrzlině. Stačí vám jen několik ingrediencí a mixér.

Ingredience:

  • 1 zralé mango,
  • 200 g tvarohu (nebo rostlinné alternativy, sójového tvarohu),
  • 4 polévkové lžíce medu (nebo jiného sladidla podle preference),
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo balíček vanilkového cukru.

Postup:

  1. Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte mango s tvarohem, medem a vanilkou do hladka.
  3. Směs nalijte do formy a nechte ji v mrazničce na minimálně 4 hodiny.
  4. Podávejte a užívejte si zdravou a osvěžující zmrzlinu.

Zmrzlina z tvarohu a manga

 

2. Banánovo-čokoládová zmrzlina

Banány jsou vynikající pro přípravu krémové zmrzliny a když k nim přidáme trochu kakaa, vznikne opravdu delikátní kombinace.

Ingredience:

  • 3 zralé banány,
  • 2 polévkové lžíce kakaa,
  • 1 – 2 polévkové lžíce medu (nebo jiného sladidla),
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • smetana, mléko nebo tvaroh (dle chuti a preferencí).

Postup:

  1. Banány oloupejte a dejte zamrazit.
  2. Potom je pokrájejte na menší kousky.
  3. V mixéru smíchejte banány s kakaem, medem a vanilkovým extraktem, dokud nebude směs zcela hladká.
  4. Přidat můžete jakoukoli tekutou ingredienci nebo ponechat v mrazničce pouze banány a kakao s trochou sladidla. To ani nemusí být nutné, pokud jsou banány zralé.
  5. Nalijte do formy a nechte v mrazničce alespoň 4 hodiny.
  6. Podávejte a užívejte si skvělou kombinaci banánu a čokolády.

Banánovo-čokoládová zmrzlina

 

3. Zdravá kokosová zmrzlina (bez laktózy)

Kokosová zmrzlina je skvělá volba pro ty, kteří se chtějí vyhnout laktóze. Tento recept je mimořádně jednoduchý a chutný.

Ingredience:

Postup:

  1. Kokosové mléko smíchejte s medem nebo sirupem a vanilkou.
  2. Směs nalijte do formy na zmrzlinu nebo plastové nádoby.
  3. Nechte zamrazit na 4 až 6 hodin.
  4. Podávejte a vychutnejte si jemnou a osvěžující kokosovou zmrzlinu.

Zdravá kokosová zmrzlina

 

4. Zmrzlina z jahod a mandlového mléka (veganská)

Tento recept je ideální pro vegany a ty, kteří se vyhýbají laktóze. Jahody jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, které dělají z této zmrzliny skvělou volbu pro letní osvěžení.

Ingredience:

  • 250 g čerstvých nebo mražených jahod,
  • 200 ml mandlového mléka (může být i kokosové),
  • 2 polévkové lžíce agave sirupu nebo javorového sirupu,
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky (pokud používáte mražené jahody, nechte je chvíli rozmrazit).
  2. V mixéru smíchejte jahody, mandlové mléko, agave sirup a vanilkový extrakt do hladka.
  3. Nalijte směs do formy a nechte v mrazničce minimálně 4 hodiny.
  4. Podávejte a vychutnávejte si osvěžující jahodovou zmrzlinu.

Zmrzlina z jahod a mandlového mléka

 

5. Avokádová zmrzlina s limetkou

Avokádo je nejen výživné, ale také ideální pro přípravu krémové zmrzliny. V kombinaci s limetkou dostane vaše zmrzlina příjemnou svěžest.

Ingredience:

  • 3 zralé avokáda,
  • polovina bílého jogurtu (5 – 7 polévkových lžic),
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 5 polévkových lžic kondenzovaného mléka (můžete vynechat),
  • šťáva z 1 limetky,
  • 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu.

Postup:

  1. Avokáda oloupejte a vyjměte pecky.
  2. V mixéru smíchejte avokádo a jogurt, přidejte kondenzované mléko a šťávu z limetky.
  3. Smetanu ke šlehání změňte na hustou šlehačku.
  4. Avokádovou směs a šlehačku lehce promíchejte.
  5. Nalijte směs do formy a nechte ji v mrazničce alespoň 4 hodiny.
  6. Podávejte a užívejte si exotickou a krémovou avokádovou zmrzlinu.

Avokádová zmrzlina s limetkou

 

6. Zmrzlina z borůvek a jogurtu (bez laktózy)

Tento recept je ideální k osvěžení a je plný antioxidantů díky borůvkám.

Ingredience:

  • 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených),
  • 200 g bezlaktózového jogurtu nebo rostlinného jogurtu,
  • 2 polévkové lžíce medu nebo jiného sladidla,
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Borůvky mixujte s jogurtem, medem a vanilkovým extraktem do hladka.
  2. Nalijte směs do formy na zmrzlinu nebo nádoby.
  3. Nechte zamrazit alespoň 4 hodiny.
  4. Podávejte a vychutnávejte si osvěžující borůvkovou zmrzlinu.

Zmrzlina z borůvek a jogurtu

 

7. Zmrzlina z ananasu a kokosu

Ananas a kokos jsou tropické příchutě, které se dokonale doplňují a vytváří osvěžující a zdravý dezert.

Ingredience:

  • 300 g čerstvého nebo mraženého ananasu,
  • 200 ml kokosového mléka z plechovky,
  • 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu.

Postup:

  1. Ananas nakrájejte na maličké kousky a vložte do mixéru.
  2. Přidejte kokosové mléko a med a mixujte, dokud nebude směs hladká.
  3. Nalijte do formy na nechte v mrazničce minimálně 4 hodiny.
  4. Podávejte a vychutnávejte si tropickou zmrzlinu.

Zmrzlina z ananasu a kokosu

 

Domácí zmrzlina je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí vychutnat osvěžující dezert bez přidaných chemikálií a zbytečných přísad. Nezapomeňte přizpůsobit sladidla podle vlastní chuti, abyste si užili zmrzlinu přesně tak, jak ji máte rádi. A pokud máte chuť experimentovat s vlastními nanuky, investujte do forem a potěšte sebe i své blízké. 

A nezapomeňte: K dokonalé atmosféře letních večerů patří také krásná vonná svíčka od Puella :)