Léto je tady a s ním i touha po osvěžujících pochoutkách. Jednou z nejoblíbenějších voleb během horkých dnů je zmrzlina. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi během léta experimentují, máme pro vás recepty na domácí zmrzlinu. Její příprava je jednoduchá, zdravá a nevyžaduje ani moc času.
1. Zmrzlina z tvarohu a manga
Tento recept je skvělý pro ty, kteří se vyhýbají smetaně, ale zároveň touží po krémové a chutné zmrzlině. Stačí vám jen několik ingrediencí a mixér.
Ingredience:
- 1 zralé mango,
- 200 g tvarohu (nebo rostlinné alternativy, sójového tvarohu),
- 4 polévkové lžíce medu (nebo jiného sladidla podle preference),
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo balíček vanilkového cukru.
Postup:
- Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte mango s tvarohem, medem a vanilkou do hladka.
- Směs nalijte do formy a nechte ji v mrazničce na minimálně 4 hodiny.
- Podávejte a užívejte si zdravou a osvěžující zmrzlinu.
2. Banánovo-čokoládová zmrzlina
Banány jsou vynikající pro přípravu krémové zmrzliny a když k nim přidáme trochu kakaa, vznikne opravdu delikátní kombinace.
Ingredience:
- 3 zralé banány,
- 2 polévkové lžíce kakaa,
- 1 – 2 polévkové lžíce medu (nebo jiného sladidla),
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
- smetana, mléko nebo tvaroh (dle chuti a preferencí).
Postup:
- Banány oloupejte a dejte zamrazit.
- Potom je pokrájejte na menší kousky.
- V mixéru smíchejte banány s kakaem, medem a vanilkovým extraktem, dokud nebude směs zcela hladká.
- Přidat můžete jakoukoli tekutou ingredienci nebo ponechat v mrazničce pouze banány a kakao s trochou sladidla. To ani nemusí být nutné, pokud jsou banány zralé.
- Nalijte do formy a nechte v mrazničce alespoň 4 hodiny.
- Podávejte a užívejte si skvělou kombinaci banánu a čokolády.
3. Zdravá kokosová zmrzlina (bez laktózy)
Kokosová zmrzlina je skvělá volba pro ty, kteří se chtějí vyhnout laktóze. Tento recept je mimořádně jednoduchý a chutný.
Ingredience:
- 400 ml kokosového mléka,
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje,
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu,
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Kokosové mléko smíchejte s medem nebo sirupem a vanilkou.
- Směs nalijte do formy na zmrzlinu nebo plastové nádoby.
- Nechte zamrazit na 4 až 6 hodin.
- Podávejte a vychutnejte si jemnou a osvěžující kokosovou zmrzlinu.
4. Zmrzlina z jahod a mandlového mléka (veganská)
Tento recept je ideální pro vegany a ty, kteří se vyhýbají laktóze. Jahody jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, které dělají z této zmrzliny skvělou volbu pro letní osvěžení.
Ingredience:
- 250 g čerstvých nebo mražených jahod,
- 200 ml mandlového mléka (může být i kokosové),
- 2 polévkové lžíce agave sirupu nebo javorového sirupu,
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky (pokud používáte mražené jahody, nechte je chvíli rozmrazit).
- V mixéru smíchejte jahody, mandlové mléko, agave sirup a vanilkový extrakt do hladka.
- Nalijte směs do formy a nechte v mrazničce minimálně 4 hodiny.
- Podávejte a vychutnávejte si osvěžující jahodovou zmrzlinu.
5. Avokádová zmrzlina s limetkou
Avokádo je nejen výživné, ale také ideální pro přípravu krémové zmrzliny. V kombinaci s limetkou dostane vaše zmrzlina příjemnou svěžest.
Ingredience:
- 3 zralé avokáda,
- polovina bílého jogurtu (5 – 7 polévkových lžic),
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 5 polévkových lžic kondenzovaného mléka (můžete vynechat),
- šťáva z 1 limetky,
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu.
Postup:
- Avokáda oloupejte a vyjměte pecky.
- V mixéru smíchejte avokádo a jogurt, přidejte kondenzované mléko a šťávu z limetky.
- Smetanu ke šlehání změňte na hustou šlehačku.
- Avokádovou směs a šlehačku lehce promíchejte.
- Nalijte směs do formy a nechte ji v mrazničce alespoň 4 hodiny.
- Podávejte a užívejte si exotickou a krémovou avokádovou zmrzlinu.
6. Zmrzlina z borůvek a jogurtu (bez laktózy)
Tento recept je ideální k osvěžení a je plný antioxidantů díky borůvkám.
Ingredience:
- 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených),
- 200 g bezlaktózového jogurtu nebo rostlinného jogurtu,
- 2 polévkové lžíce medu nebo jiného sladidla,
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Borůvky mixujte s jogurtem, medem a vanilkovým extraktem do hladka.
- Nalijte směs do formy na zmrzlinu nebo nádoby.
- Nechte zamrazit alespoň 4 hodiny.
- Podávejte a vychutnávejte si osvěžující borůvkovou zmrzlinu.
7. Zmrzlina z ananasu a kokosu
Ananas a kokos jsou tropické příchutě, které se dokonale doplňují a vytváří osvěžující a zdravý dezert.
Ingredience:
- 300 g čerstvého nebo mraženého ananasu,
- 200 ml kokosového mléka z plechovky,
- 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu.
Postup:
- Ananas nakrájejte na maličké kousky a vložte do mixéru.
- Přidejte kokosové mléko a med a mixujte, dokud nebude směs hladká.
- Nalijte do formy na nechte v mrazničce minimálně 4 hodiny.
- Podávejte a vychutnávejte si tropickou zmrzlinu.
Domácí zmrzlina je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí vychutnat osvěžující dezert bez přidaných chemikálií a zbytečných přísad. Nezapomeňte přizpůsobit sladidla podle vlastní chuti, abyste si užili zmrzlinu přesně tak, jak ji máte rádi. A pokud máte chuť experimentovat s vlastními nanuky, investujte do forem a potěšte sebe i své blízké.
A nezapomeňte: K dokonalé atmosféře letních večerů patří také krásná vonná svíčka od Puella :)